Ziua Mondială a Poștei

Pe 9 octombrie sărbătorim Ziua Mondială a Poștei, o zi care marchează înființarea, în 1874, a Uniunii Generale a Poștelor (UPU) prin semnarea Tratatului de la Berna, Elveția. Scopul marcării acestei zile este de a conștientiza contribuția sectorului poștal la dezvoltarea socială și economică a țărilor, precum și de a încuraja statele membre ale UPU să își promoveze activitățile în rândul publicului.

Serviciile poștale de calitate reprezintă o componentă esențială a pieței interne a UE și un factor care contribuie în mod fundamental la asigurarea coeziunii sociale, economice și teritoriale. De la recuperarea și transportarea scrisorilor la sortarea și livrarea lor la case și birouri, prestatorii din cadrul companiilor poștale oferă o gamă largă de servicii la prețuri accesibile și în cele mai îndepărtate zone ale statelor membre.

În calitate de membru în Comisia pentru Transporturi, cred însă că sectorul serviciilor poștale trece printr-un proces substanțial de schimbare și re-organizare, în mare parte datorat digitalizării și creșterii comerțului on-line. Acest lucru deschide noi oportunității pentru companiile și clienții din Europa și, de aceea, devine cu atât mai important ca instituțiile europene să promoveze și să asigure servicii de calitate, precum și existența unei concurențe reale în acest sector.