Recepția la Nivel Înalt „Investing in a Sustainable and Competitive European Tourism”

Unul dintre cele două evenimente extraordinare dedicate Zilei Mondiale a Turismului la Parlamentul European a fost Recepția la Nivel Înalt „Investing in a Sustainable and Competitive European Tourism”, pe care am avut plăcerea să o organizez împreună cu Antonio Tajani, Președintele PE, și la care au fost prezenți peste 300 de invitați.

Alături de numeroși reprezentanți ai industriei turismului și ai administrației naționale și locale din Europa, au participat, de asemenea, ca oaspeți de onoare Corina Crețu și Maryia Gabriel, Comisarii Europeni pentru Dezvoltare Regională, și respectiv, pentru Piața Unică Digitală, Karima Delli, Președintele Comisiei pentru Transport și Turism, dar și Gianni Pittella, liderul Grupului Socialiștilor și Democraților.

După o zi dedicată evidențierii contribuției turismului la economia europeană, scopul recepției a fost închiderea într-un mod festiv a discuțiilor desfășurate în plenară și transmiterea a unui mesaj puternic de susținere pentru această industrie. Împreună cu invitații mei, am salutat momentul istoric care îl reprezintă sărbătorirea Zilei Mondiale a Turismului la PE și recunoașterea oficială a acestui sector ca o politică publică prioritară pentru instituțiile europene. Am reușit să trasăm câteva obiective clare pentru perioada următoare – obținerea unei Strategii Europene pentru Turism cu linie proprie de finanțare, demararea unei rezoluții parlamentare – și le mulțumesc tuturor celor care au crezut în inițiativa mea și în mine.

Totodată, având în vedere că unul dintre obiectivele strategiei europene de turism este sprijinirea tuturor regiunilor în a-și promova elementele de patrimoniu, elementul inedit al recepției a fost organizarea unei expoziții de produse gastronomice și de artizanat din mai multe regiuni europene. Dintre acestea, România a fost reprezentată de către Ansamblul Florile Teleormanului, care au adus la Bruxelles produse din zona de sud a României, dar și buna-dispoziție printr-un un dans tradițional. Totodată, aceștia le-au arătat participanților arta meșteșugului românesc – un simbol al unicității culturii românești, și le-au servit nenumărate produse bio, pentru a le împărtăși o parte din arta culinară autohtonă.