Preluarea Bulgariei a Președinției Consiliului UE

La 1 ianuarie 2018, #Bulgaria a preluat pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană Președinția Consiliului UE. Pentru următoarele șase luni, vecinii noștri vor conduce reuniunile de lucru la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității activităților UE în cadrul trio-ului început de Estonia și care va fi finalizat de Austria în cea de-a doua parte a lui 2018.

Fiind una dintre ultimele țări intrate în UE, Bulgaria va avea ocazia să aducă în prim plan chestiuni ce țin de coeziune regională și mai ales de solidaritatea între statele membre. Între acestea, așteptările sunt ca Președinția să pună presiune asupra guvernelor europene pentru extinderea spațiului #Schengen și pentru Bulgaria și #România, dar și pe ridicarea Mecanismului de Verificare și Cooperare asupra celor două țări.

Pornind de la motto-ul „Uniți suntem puternici/ United we are strong”, prioritățile bulgare se pliază însă și pe realitatea apropierii Brexit, dar și pe impactul digitalizării și al migrației. În acest sens, Președinția bulgară va continua negocierile privind ieșirea marii Britanii din UE – cu accent pe drepturile cetățenilor UE – și se va axa pe câteva domenii-cheie, precum viitorul Europei și tinerii, Balcanii de Vest, securitate și economia digitală.

Din poziția de Președinte a Consiliului UE în prima parte a lui 2019, România, prin reprezentanții săi de la Bruxelles, va urmări cu interes activitatea bulgarilor, mizând pe congruența obiectivelor noastre, mai ales în ceea ce privește consolidarea poziției geostrategice a regiunii de sud-est în cadrul UE.