Intervenție în plen – Reforma legislației electorale a UE

Săptămâna trecută, la #Strasbourg am susținut o intervenție în plenul Parlamentului European pe tema reformei legislației electorale a Uniunii Europene.

Această discuție este cu atât mai importantă cu cât alegerile din 2019 se apropie cu pași repezi, iar legislația din anumite state membre prevede ca modificările aduse legii electorale să intre în vigoare cu 12 luni înainte de următorul scrutin. În lipsa reformei Actului Electoral, următoarele alegeri pentru Parlamentul European se vor desfășura în conformitate cu normele din 1976, cu toate carențele și deficiențele lor, iar oportunitatea de a îmbunătăți rata de participare la vot va fi irosită.

Cu această ocazie, mi-am prezentat poziția cu privire la necesitatea modernizării și îmbunătățirii actualului cadru legislativ, în concordanță cu realitățile existente la nivel european, dar mi-am exprimat și îngrijorarea ce ține de felul în care se desfășoară alegerile europene. Mi se pare incorect ca solicitările Parlamentului de a consolida dimensiunea europeană a alegerilor este ignorată de către Consiliu, deși statisticile arată că în cazul acestora prezența la vot este mult mai redusă decât în cazul celor naționale.

Consider că în momentul de față trebuie să dăm asigurări cetățenilor că ne pregătim în mod responsabil de următorul scrutin și să venim cu propuneri concrete pentru un sistem electoral inclusiv și progresiv, care să permită tuturor participarea la vot. De exemplu, ar fi potrivit să introducem posibilitatea de vot electronic și prin corespondență în toate statele membre #UE sau, pentru a asigura o mai bună reprezentare a electoratului feminin, să ținem cont și de principiile egalității de gen în momentul întocmirii listelor electorale.