Intervenție în plen – eliminarea schimbării orei de vară/iarnă

În cadrul sesiunii plenare de săptămâna trecută de la #Strasbourg, Parlamentul European a dezbătut și problema sistemului “ora de iarnă – ora de vară”, ca răspuns la solicitările cuprinse în mai multe inițiative cetățenești privind această temă. Cu acest prilej, am avut o scurtă intervenție prin care am pledat pentru eliminarea acestei practici la nivel european și am solicitat Comisiei o evaluare și o revizuire a Directivei 2000/84/CE, pentru a vedea dacă aceasta mai corespunde contextului actual.

În opinia mea, argumentul din anii ‘90 potrivit căruia „schimbarea orei ne ajută să economisim energie” nu mai este valabil, mai ales în condițiile în care alte măsuri de eficiență energetică sunt deja implementate pe larg în toate statele #UE. Numeroase cercetări și studii mai recente ne arată clar că numărul consecințelor negative îl depășește pe cel al beneficiilor pentru a justifica această practică – începând cu diverse probleme legate de sănătate – cum ar fi un risc sporit al atacurilor de cord pentru femei și persoane în vârstă, până la o rată cu 30% mai mare a accidentelor rutiere în perioada imediat următoare a schimbării orei.

În plus, schimbarea de la ora de iarnă la ora de vară și invers generează costuri și sarcini administrative adiționale pentru anumite sectoare economice, în special pentru transporturi. De exemplu, dacă am înceta schimbarea orei de două ori pe an, am contribui la îmbunătățirea planificării pe termen lung a curselor pentru transportul de marfă, precum și de pasageri. Întrucât Parlamentul a mai abordat chestiunea în trecut, îmi exprim speranța că executivul european va veni în curând cu o reevaluare de impact a practicii actuale de schimbare a orei, dar și cu o propunere de modificare a Directivei 2000/84/CE.