Gânduri la început de 2018 – ce le doresc românilor în anul Centenarului

La început de an, doresc să vă urez tuturor un An Nou bun și luminos, și să vă împărtășesc câteva gânduri despre proiectele la care voi lucra în perioada următoare la #Bruxelles, dar și în țară.

2018 nu va fi un an ca oricare altul, ci unul care va închide primul secol al României moderne. S-au scurs o sută de ani de când, la Alba Iulia, Marea Adunare a românilor din toate regiunile istorice a votat unirea Transilvaniei cu #România, încununând eforturile strămoșilor noștri pentru a articula identitatea și suveranitatea noastră la finalul Primului Război Mondial.

Dincolo de un recurs la memorie însă, Centenarul Marii Uniri trebuie să fie o sărbătoare a tuturor celor care se simt români, din interiorul sau din afara României, și care cred într-un destin comun. Sunt un politician tânăr și un om care vede aportul țării noastre și al cetățenilor săi la proiectul european. De aceea cred că 2018 trebuie să fie momentul în care trecem peste tot ceea ce ne dezbină, în care învățăm să fim mai deschiși și să privim cu încredere și determinare către proiectele care ne pot aduce împreună.

La 10 ani de la aderarea României la proiectul european, unul dintre obiectivele noastre majore este intrarea în #Schengen. Suntem pregătiți din toate punctele de vedere, iar acest lucru este recunoscut inclusiv de către Comisia Europeană și de către Parlament prin nenumărate rezoluții. De aceea, cred că orice amânare este nejustificabilă și ar transmite un mesaj negativ cetățenilor români.

Din perspectiva transporturilor, prioritatea noastră trebuie să fie recuperarea decalajelor de infrastructură și îmbunătățirea conectivității la nivel regional. Avem nevoie de mai mulți kilometri de autostradă, în și între toate regiunile țării, de o #Dunăre navigabilă care să ne aducă mai aproape de centrul Europei, precum și de un port #Constanța modern și securizat pentru ca România să deschidă drumul către piața unică și să fie poarta care asigură dezvoltarea unor activități comerciale prospere între UE și restul lumii.

2018 este însă și anul turismului odată cu declararea acestuia ca fiind Anul European al Patrimoniului Cultural, ceea ce va scoate în evidență sinergia dintre această industrie și cultură, dar și specificul fiecărui stat membru. În condițiile în care se estimează că industria turismului va atrage noi milioane de vizitatori în următorii ani, avem șansa să atragem o parte dintre ei pentru a descoperi Delta Dunării, satele și castelele transilvănene sau opera lui #Brâncuși, cu alte cuvinte, comorile ascunse ale patrimoniului românesc.

Poate cel mai important, îmi doresc ca 2018 să fie anul în care reușim să ieșim din paradigma pesimismului și românii devin mai optimiști și mai încrezători în forțele proprii. Să învățăm să vorbim despre ce are România mai de preț, nu despre ceea ce ne lipsește.