Componența Parlamentului European după Brexit

Ieri dimineață, în Comisia pentru Afaceri Constituționale, a avut loc o dezbatere pe unul dintre cele mai importante dosare politice la acest moment – Componența Parlamentului European după Brexit – ocazie cu care am susținut în fața colegilor mei o scurtă intervenție despre ceea ce consider a fi o distribuire echitabilă a locurilor care vor fi eliberare de către britanici în 2019.

În contextul analizării amendamentelor depuse până la acest moment, am început prin a atrage atenția asupra faptului că vechiul principiu potrivit căruia „nimeni nu câștigă și nimeni nu pierde mai mult de un loc” nu mai este de actualitate și contravine reprezentării corecte a cetățenilor europeni în legislativul de la Bruxelles.

În schimb, consider că prioritatea în perioada imediat următoare va fi de a crea un sistem de repartizare a mandatelor în PE care să repare dezechilibrele create în trecut și care au afectat inclusiv România. Versiunea finală a raportului discutat va trebui să țină cont de această situație și să stipuleze clar că niciun stat nu mai poate fi obligat pe viitor să accepte o altă reducere a mandatelor.

Totodată, am reiterat faptul că, la acest moment, o redistribuire echitabilă și reprezentativă pentru nivelul de forțe politice din Parlamentul European trebuie să fie direct proporțională și cu cea de la nivelul statelor membre.

Așadar, obiectivul meu declarat pe parcursul negocierilor aflate în curs este de a asigura un număr cât mai mare de locuri pentru România, una dintre cele mai importante țări din regiunea Europei de est și care merită o reprezentare în raport cu rolul său.