Ceremonia de aniversare a 60 de ani UE

În anticiparea festivităților din Italia de la finalul acestei săptămâni, la Parlamentul European a avut loc astăzi ceremonia de aniversare a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, document cunoscut și ca „certificatul de naștere al Uniunii Europene”. La evenimentul organizat în plenara de la Bruxelles au fost prezenți toți membrii legislativului european, precum și invitați speciali din partea Organizației Națiunilor Unite.

În deschiderea ceremoniei, Antonio Tajani, noul Președinte al Parlamentului European, a vorbit despre ce au însemnat ultimii 60 de ani pentru statele membre și despre cum ar trebui să arate Uniunea Europeană de acum încolo. Pe fondul unor ani marcați de diferite crize, Tajani a pledat pentru unitate și solidaritate, amintind că Europa și-a găsit pacea după două războaie mondiale care au distrus viețile a milioane de europeni. Uniunea Europeană a pornit de la necesitatea de a avea relații mai bune între membri săi, dar a ajuns un proiect economic și politic de succes, impunându-se ca un actor puternic la nivel mondial.

Pentru mine, evenimentul de azi a fost în primul rând o bună ocazie de a-mi reaminti care sunt valorile care stau la baza Uniunii Europene și pe care încercăm să le promovăm prin munca noastră de la Bruxelles și din țară. În contextul unor negocieri iminente legate de ieșirea Marii Britanii din UE, consider că este important să nu renunțăm la ceea ce am reușit să construim împreună în ultimele decenii și să combatem curentele anti-UE prin politici pragmatice și axate pe nevoile cetățenilor. Mai mult decât o piață de desfacere, Uniunea Europeană este garanția că drepturile omului sunt respectate în toate statele membre.