Intervenție în plen – Dezbaterea privind legile justiției din România

Ieri după-amiază în Parlamentul European reunit la #Strasbourg a avut loc o dezbatere pe marginea legilor justiției din #România, ocazie cu care atât eu cât și colegii mei din delegația PSD-ALDE am luat o poziție fără echivoc în fața campaniei intense de dezinformare făcută în ultima vreme împotriva României și a instituțiilor sale, în special a Parlamentului național.

Adresându-mă nu doar colegilor eurodeputați, ci și Comisarului European pentru Justiție, Věra #Jourová, am atras atenția că ne aflăm într-o situație extrem de periculoasă, în care se contestă acțiunile legitime ale unui #Parlament ales prin vot popular. Ceea ce ar trebui însă înțeles este că legile justiției din România au ca obiectiv respectarea drepturilor și libertăților civile ale cetățenilor români și apărarea principiului de nevinovăție, care din păcate a dispărut în ultimii ani din țara noastră ca urmare a presiunii exercitate asupra sistemului juridic. În absența unor legi clare și bazate pe principii democratice, sute, dacă nu chiar mii de vieți și familii au fost distruse în România, necontând decât ca așa-zișii inculpați să fie plimbați prin fața camerelor de filmare în ceea ce s-a transformat rapid în justiție televizată.

Poziția mea este că, atunci când vorbim despre legile justiției în România vorbim de fapt despre un pachet de legi care a fost luni întregi supus dezbaterii publice, împreună cu asociațiile profesionale. Amendamentele depuse și forma finală a acestor legi reprezintă emanația unui proces transparent de consultare publică și de dezbatere, majoritatea principiilor regăsindu-se în textul final. Inclusiv opoziția din România, respectiv Partidul Național Liberal, a contribuit cu amendamente la aceste legi pe care acum le critică, lucru care nu demonstrează decât ipocrizie.

Constat însă cu regret că atitudinea Comisiei este una de superioritate, tratând România ca pe o țară de mâna a doua care merită o nouă mustrare. Regret la fel de mult că reprezentanții executivului au preferat să asculte dezinformările opoziției, decât să intre într-un dialog constructiv cu autoritățile române, care și-au arătat permanent deschiderea pentru a-și explica intențiile. Poate că astfel am fi primit un răspuns la o întrebare pe atât de simplă, însă pe atât de ignorată până la acest moment – Care sunt acele amendamente despre care se presupune că ar afecta independența justiției din România? Opinia mea este că nici Comisia, nici opoziția nu cunosc răspunsul.